Sammen mot katastrofene

På øya Iloilo på Filippinene øver barna på katastrofeberedskap. Filippinene består av 7100 øyer og Iloilo ligger spesielt utsatt, derfor jobber Misjonsalliansen her.

Innover i en smal gate og opp på et lite fjell ligger barneskolen i landsbyen. Barna som går her har vært med på kurs, og det har de også fått god bruk for. – Jeg blir veldig glad og gira hver gang vi har et kurs, fordi dette er så viktig. Nå har jeg lært hva jeg skal gjøre under en katastrofe, og da blir jeg ikke like redd, forteller Alea. Hun er ett av flere barn som også har kurs for de andre barna på skolen.

Kunnskap i praksis

Fire av barna forteller at de var med på å slukke brannen som oppstod på skolen. Den begynte på rektors kontor. – Vi hadde øvd på hva man skal gjøre hvis det kommer en brann, forteller Aman som jobber i organisasjonen SAO. – Jeg tok med sekker med sand, akkurat som vi hadde lært, forteller Isabella, et av barna som går på skolen.

Les hvordan barna slukket brannen

Mangrove voktere

I november 2018 var det en bestefar som hørte på radioen at Iloilo var under signal 1. Han spurte: Hva betyr dette? Barnebarnet på åtte år tok armen til bestefaren og tok han med for å vise en plakat han hadde fått av Misjonsalliansen hvor det stod hva de ulike signalene betyr. Barnebarnet hadde fått opplæring i hva man skal gjøre når man hører et signal, og han kunne forteller bestefaren dette og vise han plakaten. Det er fem ulike signaler, og for hvert signal er det ulike ting landsbyen må gjøre, og forteller også om hvor lang tid man har på seg før en katastrofe inntreffer.

Les om hvordan barna deler kunnskap

Drømmen om en trygg landsby

Det er mye latter og engasjerte stemmer blant barna som forteller meg om hva de drømmer om: – At landsbyen skal være ren. At den skal være trygg. At den skal være vakker og fredfull. Jeg drømmer om at det skal være masse fisk i vannet. Jeg drømmer om at vi skal ha enda flere mangrovetrær. Det er ingen tvil om at barna har planer for dette stedet, og de planlegger også å bli her. – Men for at vi skal kunne bo her og leve et godt liv er det noen ting som må på plass, forteller Alea. – Et fungerende søppelsystem. En legevakt eller helsesenter hvor det alltid er noen på jobb, og et evakueringssenter og et godt lokalsamfunn som tar vare på hverandre, avslutter hun bestemt.