Tapt barndom

Tidligere var bygningen fylt med barn og ungdom som var med på fritidsaktiviteter som lesing og musikk-undervisning, men på grunn av en pågående krig i byen mellom politi og narkobander måtte man slutte med alle aktiviteter. Mange ganger havnet bygningen midt i kryssilden, noe veggene bærer preg av med flere hundre kulehull.

Rio for fred

Det er en ny dag på jobb for teamet i Rio de Paz. Og i dag er oppgaven som vanlig å dele ut hygienesett og kurver med mat i Jacareslummen, helt nord i Rio.

Under utdelingen av hygienepakker får Lucas en telefon fra pastor Antonie Carlos Costa, presidenten i Rio de Paz og en av Brasils ledende menneskerettighetsforkjempere. Han forteller at en gutt på syv år har dødd etter å ha blitt skutt i hodet utenfor huset sitt. Hans navn var Italo Augusto.

Krigen mellom narkobandene og politiet har pågått i mange år. Drapet på Italo er det tredje barnet som dør denne uka.

– I årene mellom 2007 til 2020 ble 70 barn drept av tilfeldige kuler i Rio de Janeiro. Det er ofte barn som bor i fattige områder og som plutselig havner midt i krigen forteller Antonio.

Et støtteteam blir raskt etablert og drar til åstedet. Det er ca. 30 km unna. Nabolaget vi drar til er ikke noe som egner seg på bilder. Vi ser familiemedlemmer og naboer som har vært vitne til guttens død. – I dag snudde dagen fra matutdeling til et lite barns tragiske død. Det er slik det er å jobbe i disse omgivelsene. Vi må være til stede, det er ingen andre som stiller opp for familier som dette, forteller Joao Silva som er med i organisasjonen.

Les hele historien